diumenge, 4 de novembre del 2012

Com és la closca de les nostres tortugues?

A mesura que anàvem observant el nostre ésser viu , sorgien algunes preguntes referents a la closca de la tortuga, aquesta és una part del cos que la diferencia de molts altres animals, per aquest motiu ens vam plantejar algunes preguntes.
  
      Ø  Podria ésser que la closca de la tortuga es trenqués?
      Ø  Poden separar-se de la seva closca?
      Ø  Totes les closques són dures? 
      Ø  Quina és la funció principal d’aquesta part del cos?

A mesura que sorgien les preguntes, els diferents membres del grup donaven la seva opinió i realitzaven hipòtesis sobre aquestes. En primer lloc, la gran part del grup pensava que la closca de la tortuga no podia trencar-se i que aquest ésser viu no podia allunyar-se ni separar-se d’aquesta , tot i que també va sorgir la idea que algunes espècies si podien separar-se de la seva closca. Finalment tots vam coincidir pensant que la funció principal era defensar-se davant dels perills que podia trobar-se.





Un altre aspecte molt present en les nostres converses ha estat el fet de si la closca d’una tortuga creix o pot ser que mudi, com ho fa la pell d’una serp per exemple. Tots pensem que no muda sinó que amb el pas dels anys la closca creix. Tot i que un dia mentre alimentàvem les nostres tortugues vam observar surant en l’aigua com un tros de pell. El vam agafar amb unes pinces i vam analitzar-lo en primera instància, per tal d’investigar si es tractava d’un tros de closca. Però després de parlar-ho i discutir-ho entre el grup vam arribar a la conclusió que el que veiem era una gamba ja desfeta. Així que vam seguir mantenint la idea que la closca d’ una tortuga creix.

A través de la nostra recerca d’informació hem trobat respostes a les preguntes plantejades inicialment i per tant, verificar algunes de les hipòtesis que ens plantejàvem.
La tortuga utilitza la seva closca per protegir -se davant dels diferents perills que pot trobar en l’espai natural, està coberta per escuts i plaques còrnies que la protegeixen.
La closca és molt resistent però també es pot trencar, si succeeix aquest fenomen, trigaria aproximadament dos anys per tornar a créixer. Mitjançant aquesta part del cos també es pot observar si la vida que dur a terme és l’adequada, això vol dir que si la tortuga no està ben alimentada, la seva closca no estarà en perfectes condicions i, per tant, pot estar abonyegada.

Gràcies als diferents colors que tenen a la seva closca respecte algunes altres espècies es poden identificar amb gran facilitat, mitjançant l’observació d’aquesta part podríem saber els anys que té.

Les tortugues no poden separar-se de la seva closca , perquè la columna vertebral i les costelles estan soldades en aquest espai, per aquest motiu creixerà en proporció a la tortuga ja que forma part d’ ella.

Com a conclusió d’aquesta entrada hem de dir que la closca de la tortuga és una de les parts més significatives i importants, ja que gràcies a ella pot defensar-se de qualsevol perill que es trobi. Hem pogut aprendre una mica més del nostre ésser viu mitjançant la recerca d’informació i també hem aconseguit resoldre alguns dels dubtes que ens plantejàvem i refutar o verificar algunes  de les hipòtesis inicials.

Fonts de referència:

- AVANZI.M. (2002)Las tortugas terrestres. Editorial  DE VECCHI. ISBN: 84-315-2832-X

- http ://www.infoanimales.com/tortuga-terrestre

- http ://ca.wikipedia.org/wiki/Closca 

-  http ://marenostrum.org/vidamarina/animalia/reptiles/tortuga/aprenguem.htm





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada