dimecres, 31 d’octubre del 2012

Quines parts exteriors de la tortuga hem apreciat durant l'observació?

En aquesta entrada us explicarem quines són les parts que hem pogut apreciar durant l’observació de les tortugues.


Abans de cercar la informació, ens hem fet una sèrie de preguntes i les hem intentat contestar tot reflexionant i compartint els nostres coneixements previs sobre aquest tema.


Les preguntes sobre quines parts de la tortuga hem apreciat durant l’observació han estat les següents:

- Com és la boca de les tortugues? Tenen dents?
- Per què tenen els ulls petits?
- És per alguna raó en concret que tinguin el coll molt llarg?
- Per quin motiu tenen les ungles llargues?
- Com és la seva cua?

Després d’establir un petit debat entre nosaltres hem respost les preguntes.


Fent referència a la pregunta de la boca, hem apreciat que és molt petita i no tenen dents. Pensem que si tenen la boca tan petita potser és pel fet que l’aliment que ingereixen és petit i no cal mastegar-lo. A part també aquest està mullat i es desfà més fàcilment dins la boca.
 

Pel que fa als seus ulls, no sabem ben be el motiu pel qual poden ser petits. Ho haurem de buscar millor. Tot i així potser té a veure amb la llum, que potser pot molestar-lio molt o també amb el tema de l’aigua, a l’hora de nedar.



 
 
 
 
 
 
 

 
Creiem que les tortugues tenen el coll llarg pel fet de la seva protecció. Les tortugues l’ amaguen i el treuen quan volen i amb força facilitat, ja que si perceben algun perill o tenen por, l`amagaran. Com més llarg sigui més fàcilment podran detectar el perill.
També pensem que els serveix per poder treure’l fora de l’aigua amb facilitat i poder respirar millor.




 
 
 
 


Pel que fa a les seves ungles pensem que són llargues, ja que d’aquesta manera poden pujar més fàcilment pels objectes que col·loquem. Si les tinguessin curtes se’ls faria més difícil poder aguantar-se. També vam observar un dia que, quan la gamba crua és molt gran, se la posen a la boca i amb l’ajut de les ungles la trenquen per la meitat. I se la mengen en dos trossos.
 
 
 
 





Finalment, fent referència a la cua de les tortugues hem de dir que és petita, passa desapercebuda ja que com tenen les potes del davant i darrere no els fa molt falta per poder moure’s per l’aigua.
 

 
 

 


Un cop hem respost les preguntes formulades, contrastarem les nostres respostes amb informació que hem cercat sobre les tortugues d’aigua.


Una de les parts més característiques de les tortugues és la seva closca cartilaginosa o ossi, que actua com a mecanisme de defensa. Aquesta closca es desenvolupa a partir de les seves costelles i neix de manera que recobreix tot el cos a excepció de les extremitats i el cap. La closca és una part de la tortuga que ens interessa força, així que hem decidit dedicar una única entrada a parlar-ne més extensament.


La tortuga té la capacitat de replegar el seu cap, potes i cua. El cap i les potes estan proveïdes d'escates anàlogues a les de les serps. Les potes tenen 5 parells de dits i poden estar adaptades per remar. El cap de la tortuga està proveïda d'uns reduïts ulls i tenen una visió nocturna excepcional.


Poden contreure el coll, així com les cames dins de la seva closca per protegir- se de qualsevol tipus de perill.


Les tortugues es caracteritzen per la manca de dents i per tenir la boca en forma de bec corni. A l'interior de la boca tenen una espècie de callositats que utilitzen per menjar.

 
 
Fonts consultades:
 
 


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada