dimarts, 20 de novembre del 2012

Com es reprodueixen les tortugues?


A través de la nostra recerca d’informació hem aconseguit entendre l’acte de reproducció de les tortugues i també hem verificat algunes de les hipòtesis que s’ havien plantejat inicialment. L’acte de reproducció que duen a terme les tortugues és més complex del que ens pensàvem,  la incubació dels ous és un fet que sabíem des d’un principi, però hem descobert altres actuacions que desconeixíem. Un clar exemple ha estat que una vegada surten de l’ou s’alimenten durant els primers dies de la seva closca.


COM ES REPRODUEIXEN LES TORTUGUES?

Tot i que ja sabem força informació sobre aquests éssers vius per tot el que hem estat observant, ens han sorgit alguns dubtes sobre un tema que encara no hem tractat i que és de gran importància, parlem de la reproducció de les tortugues.

Coneixíem a grans trets que les tortugues són ovípares, és a dir, que es reprodueixen mitjançant la posta d’ous, però desconeixíem altres conceptes. Algunes de les preguntes que han sorgit en el nostre debat són :

o       Com neixen les tortugues?
o       Què fan amb els ous?
o       Com els cuiden?
o       Com és l’acte de reproducció?

I les hipòtesis que nosaltres n’hem extret de manera general han estat :

  • Les tortugues utilitzen el mètode d’incubació per protegir l’ou i mantenir-lo amb escalfor durant tot el dia.
  • La tortuga encarregada de cuidar l’ou és la femella.
  • Desconeixem l’acte de reproducció. Tot i que parlant-ho ens decantem cap a un acte de reproducció semblant al de la resta d’éssers vius. Com per exemple el nostre. A través del aparell reproductor masculí i l’aparell reproductor femení, el mascle introdueix els seus espermatozous dins l’òvul de la femella.
  • Pensem que els ous no seran massa grans ja que fixant-nos-hi bé no hem estat capaços de trobar el forat pel qual les tortugues ponen els ous. Creiem que aquest no deu ser gaire gran.

A través de la nostra cerca d’informació hem entès molts conceptes i hem pogut refutar i verificar algunes de les nostres hipòtesis.


Informació

L’acte de reproducció que duen a terme és el següent:

El mascle s’apropa a la femella, mou el cap rítmicament de dalt a baix i li busca les potes i la closca per mossegar-les. Ella es replega espantada dins la closca i intenta fugir. Llavors, el mascle la persegueix i li agafa les potes del darrere per aturar-la. El mascle volta donant cops amb la part davantera de la closca fent força soroll fins que la femella accedeix a què el mascle s’enfili, i es posi dret damunt la seva closca.
Seguidament, el mascle col·loca la cua sota el plastró d’ ella i introdueix el seu penis en l’obertura de la femella per fer còpula. Aquest comportament està viu en tortugues que han viscut soles en captivitat.

Com hem dit abans, les tortugues són ovípares, per reproduir-se la tortuga mascle es situa damunt de la tortuga femella i un cap acabat l’acte de reproducció, les femelles posen els ous ( els acostumen a posar durant la nit ) . A continuació els ous poden ser depositats sota de vegetació, en nius d’altres animals o en els propis nius que elles mateixes amb les seves potes han excavat.

Algunes espècies tapen la zona ràpidament i deixen els ous; en canvi d’altres passen molta estona camuflant-lo. Normalment les tortugues excaven altres nius falsos per tal de despistar als depredadors. Una de les curiositats que ens ha sorprès a través de la nostra recerca d’informació ha estat que les tortugues femelles fan pipi damunt de la terra on estan els ous perquè als altres animals sentin l’olor i no els busquin.

Quan neixen les tortugues foraden la closca de l’ou elles mateixes i aquesta mateixa closca serà la seva alimentació durant els primers dies. Aquestes éssers vius no acostumen a tenir cura de les seves cries un cop neixen, a excepció d’alguna espècie en concret com la tortuga  “ parda birmana “.   


Durant el treball d’observació de les nostres tortugues no hem tingut la oportunitat d’apreciar com es duu a terme l’acte de reproducció, ja que són dos mascles. Tampoc hem tingut la sort de tenir una tortuga en estat, i per tant no hem pogut debatre ni el que passaria quan pongués els ous ni quin seria el seu comportament. Tot i així ens ha resultat molt enriquidor la cerca d’aquest aspecte ja que per nosaltres ens sembla força interessant.

FONTS D’INFORMACIÓ:

http://www.gencat.cat/mediamb/butlleti/bev/graf_but9/documents/tortuga_mediterrania2.pdf

http://www.xtec.cat/~aarderiu/projecte%20tortuga/pagina%20web/reproduccio.htm

http://www.infoanimales.com/tortuga-terrestre

AVANZI.M. (2002) Las tortugas terrestres. Editorial  DE VECCHI.
ISBN: 84-315-2832-X

- Enciclopedia de los animales. Anfibios y reptiles. Círculo de Lectores. Ediciones Orbis S.A. ISBN 84-226-3535-6

1 comentari:

  1. m'ha servit d'informació per un projecte de les tortugues gracies per la informació.

    ResponElimina