L’últim aspecte que ens agradaria destacar en el nostre blog és la hibernació. Pensem que ha estat molt present al llarg de les nostres observacions i debats que hem fet de les nostres tortugues i per això pensem que n’hem de parlar. Per fer-ho hem pensat en una situació que es podria crear a l’aula de primària i que casualment a nosaltres, alumnes de grau d’Educació Primària, també ens ha passat durant aquests dies de pràctiques.
SITUACIÓ A L’AULA
Una alumna porta dies observant les tortugues i nota com aquestes realitzen pocs moviments, per no dir cap. Està preocupada i per aquest motiu decideix transmetre-ho a la resta del grup :
- Les nostres tortugues fa dies que no es mouen, què els hi deu passar?
Nosaltres, com a mestres, decidim obrir un petit debat tot preguntant als nostres alumnes per quin motiu creuen que les tortugues no és mouen. Hem pensat que els alumnes podrien donar respostes com :
- Pot ser que s’hagin mort?
- Potser l’aigua està massa calenta o massa freda.
- Potser tenen gana i al no tenir menjar no es mouen per no cansar-se.
- Segur que estan dormint.
- Potser l’aquaterrari no està suficientment net.
- I si no estan còmodes en l’hàbitat?
Nosaltres, com a alumnes d’ Educació Primària, al veure que les nostres tortugues no es movien vam arribar a la conclusió que aquestes podien estar iniciant el seu procés d’hibernació. Però sabem que potser els nostres alumnes desconeixen aquest concepte. Per aquest motiu, com a mestres, i desprès d’aquest petit debat entre els alumnes, introduiríem la hibernació a partir de possibles preguntes com :
- Sabeu què quan arriba l’hivern hi ha animals que només dormen?
- Això és el que es coneix com a hibernació!
- No mengen quan estan hibernant.
- Per això no es mouen, perquè estan dormint.
- Quan s’apropa la primavera es desperten.
Per poder explicar aquestes hipòtesis amb mínim detall buscaríem informació i la resumiríem de la següent manera :
- Les tortugues acostumen a hibernar, tot i que en un medi artificial no ho fan tant per motius de temperatura.
- Per saber si una tortuga vol hibernar notarem com durant l’última setmana de setembre i les primeres d’octubre duran a terme una activitat excessiva i es tornaran més voraces. Això ho fan com a mostra de la necessitat de preparar-se per a la temporada de fred. També començaran a excavar la graveta constantment. Nosaltres durant l’observació vam poder apreciar com les nostres tortugues, cada vegada que els hi posàvem menjar, es posaven nervioses per aconseguir-lo, així com també hem vist que amb la pota movien la grava com si busquessin alguna cosa. Ara ens hem adonat que era un senyal d’hibernació.
- La hibernació la inicien a l’hivern, ja que la duen a terme per sobreviure al fred, però es comencen a preparar a la tardor.
- S’ha de tenir molta cura de la tortuga durant l’època d’hibernació, ja que podria agafar malalties o fongs. La tortuga queda completament paralitzada. El seu metabolisme va disminuint poc a poc. Se li paralitza tot el sistema immunològic i fins i tot el digestiu, és a dir, no mengen res i s’ha de procurar que abans de començar el període d’hibernació no hi hagi cap resta d’aliment en els seus intestins.
- És molt important deixar que hibernin, ja que podríem causar-li modificacions en el seu estil de vida. Així com també la hibernació és important per tal que, més endavant, els hi sigui més fàcil poder tenir cries.
- Aquest període dura, aproximadament, quatre mesos. Comença al desembre i acaba al febrer.
- És important, un cop acabat aquest procés, portar a les nostres tortugues al veterinari per comprovar el seu estat de salut. Segurament necessitin unes quantes dosis de calci i fòsfor, a més d’una ració extra de vitamines.
A mesura que hem anat cercant informació hem pogut afirmar algunes de les nostres hipòtesis, com ara, que les tortugues no mengen quan estan hibernant. Ens hem adonat que el procés d’hibernació no és fàcil, ja que pot ser perjudicial per elles. Per això, si hem de tenir tortugues a l’aula en època d’hibernació hem de conscienciar als nostres alumnes de la importància de cuidar-les amb responsabilitat. I sobretot, explicar-los amb detall aquest fet i com afecta a altres éssers vius.
Fonts d’informació :
- Enciclopedia de los animales. Anfibios y reptiles. Círculo de Lectores. Ediciones Orbis S.A. ISBN 84-226-3535-6
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada