En aquesta entrada ens centrarem en analitzar de quina manera l’aliment ingerit per una tortuga és eliminat. Sense deixar de banda el procés de nutrició i alguns dels òrgans que hi intervenen. Per poder iniciar el tractament d’aquesta informació hem pensat en un punt de partida que es podria crear a l’aula :
PUNT DE PARTIDA :
Un alumne està preocupat ja que porta molts dies inspeccionant l’aquaterrari de les tortugues i no aconsegueix visualitzar els excrements per cap lloc. Així doncs, amb angoixa es dirigeix cap a la mestra i li comenta :
- Les nostres tortugues no defequen.
La mestra, sorpresa per aquest comentari sobtat està a l’espera que algun altre alumne li faciliti alguna resposta. En aquest moment es crea un petit debat entre els companys de la classe en què molts d’ells comenten :
- Les tortugues si que defequen, però l’aigua ho desfà.
- Jo crec que no defequen sempre perquè hi ha dies que no mengen.
- Jo un dia vaig veure flotant una cosa i no sé si era un excrement o un tros d’aliment.
- Podria ser que no defequessin?
- Com deuen ser els seus excrements?
- Potser és que només orinen i ho expulsen tot mentre ho fan?
Després d’analitzar aquest enriquidor debat en el qual els alumnes s’han qüestionat ítems força interessants la mestra els proposa una activitat.
Consistirà en buscar informació sobre de quina manera nosaltres, les persones, eliminem els nostres excrements i ho hauran de comparar amb la manera com ho fan les tortugues. Per fer-ho més dinàmic, tot treballant la competència visual i plàstica, se’ls demanarà que ho plasmin en un dibuix. L’objectiu serà acabar de completar l’esquema intern d’una tortuga d’aigua que ja van iniciar quan investigaven les parts internes.
Un cop els alumnes han portat les seves representacions i han comprovat que la funció de nutrició de les tortugues és la mateixa que la dels humans, és a dir, utilitzem de la mateixa manera els quatre aparells necessaris, nosaltres, com a mestres, ens centrarem en l’aparell excretor i els farem veure que :
- Un cop ingerides les gambes, aquestes fan tot el procés de la nutrició fins arribar a l’intestí prim. En l’intestí prim es duu a terme el procés d’absorció; la sang agafa els nutrients de les parets de l’intestí prim i els condueix cap al cor per ser bombejats per tot el cos. Però tots aquells aliments no assolits aniran a l’intestí gros on seran expulsats per l’anus.
- Com a resultat del metabolisme cel·lular les tortugues obtenen energia i poden fabricar la seva pròpia matèria orgànica. Però també apareixen unes deixalles metabòliques que han de ser expulsades de l’organisme. L’eliminació d’aquestes substàncies s’anomena EXCRECIÓ. I és aquí on entra en funció l’aparell excretor!
- En els animals vertebrats, com les tortugues d’aigua, els principals òrgans excretors són els ronyons. Aquests són els que s’encarreguen de filtrar la sang per eliminar els residus tòxics.
Hem de tenir en compte que si la temperatura de l’aigua no és l’adient, la nostra tortuga no farà les seves necessitats. Per això, l’aigua ha d’estar temperada perquè pugin defecar sense problemes.
Després de tota aquesta informació explicada als alumnes, junts hem pogut comprovar que les tortugues d’aigua, al igual que tots els éssers vius, si que defequen, ja que forma part del procés digestiu, i ho fan sempre que s’alimenten. Però, perquè a vegades no observem els seus excrements a l’aquaterrari
? La veritat és que no hem trobat gaire informació sobre aquest aspecte, però amb el poc que hem trobat i amb el debat que hem creat entre el grup creiem que donaríem com a resposta als nostres alumnes el següent :
Els excrements de les tortugues són força petits, tenen forma d’estomac i normalment són de color marró. Tot i que a vegades poden ser blancs. Tal i com hem llegit hi ha moltes tortugues que sense adonar-se’n es mengen els seus propis excrements. No és que sigui dolent, però això vol dir que la seva alimentació no les satisfà suficientment, és a dir, no les omple com hauria de fer-ho.
Hem cregut entre tots que, un altre motiu pel qual no podem veure els excrements de les nostres tortugues podria ser que, aquests es submergissin al fons de l’aquaterrari i és camuflessin entre la grava, o bé darrere dels suros que col·loquem perquè surtin a respirar.
Excrement fòssil d'una tortuga |
En conclusió, arrel del petit debat sobre els excrements que els propis alumnes han creat hem arribat a la conclusió que les nostres tortugues d’aigua segueixen el mateix procés de nutrició que nosaltres, els humans, i que per tant, al igual que nosaltres, elles també defequen tot allò que mengen tot i que a vegades no ho podem veure.
Fonts consultades:
- Enciclopedia de los animales. Anfibios y reptiles. Círculo de Lectores. Ediciones Orbis S.A. ISBN 84-226-3535-6
- http://www.slideshare.net/mredon6/la-nutrici-dels-animals-presentation
- http://ca.wikipedia.org/wiki/R%C3%A8ptil
- http://www.tortuamigos.com/viewtopic.php?f=13&t=1365
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada