divendres, 9 de novembre del 2012

Què hi ha al interior de les nostres tortugues?


Després d’analitzar la part exterior de les nostres tortugues i aprofundir en com és la closca d’aquestes, ens va sorgir la pregunta de :  com deuen ser per dintre les tortugues? On van a parar l’aire, l’aigua, el menjar, les substàncies que ingereixen?


Tot observant-les ens adonem que poden arribar a fer les mateixes funcions vitals que els éssers humans, per tant, ens imaginem que per dintre pot ser que siguin iguals a nosaltres. En primer lloc hem comentat en grup que per a respirar necessiten un aparell respiratori, el qual ens imaginem que pot estar format per uns pulmons. A continuació hem estat parlant sobre si per menjar utilitzen l’aparell digestiu, on hi ha la boca, l’estòmac i els intestins, aquests tenen les seves funcions tal i com vam estudiar l’any passat; per mesclar-los i transformar-los en substàncies que el seu cos necessiti, o bé per expulsar-los com a substàncies de rebuig; també creiem que tindran un sistema circulatori com el nostre, que ajudarà a les substàncies extretes de la transformació dels aliments i l’aire a “passejar” per tot el cos de la tortuga i establir-se allà on hi fan falta, amb l’ajut del cor; i ja per acabar el nostre repàs de las parts internes hem parlat també d’un sistema excretor que facilitarà l’expulsió de substàncies de rebuig. No oblidem tampoc l’aparell reproductor amb el que ens questionem si serà igual que el nostre.

Tot l’interior ens l’imaginem, com hem dit abans, com el dels éssers humans, però realment és així? Després de debatre-ho, hem buscat informació i hem comprovat que:
En l’aparell digestiu: contè una gran massa intestinal necessaria per digerir materials vegetals i petites criatures marines.

En l’ aparell reproductor: tenen ovaris que creen òvuls i al interior de la tortuga tenen una cavitat on s’hi permet produir i emmagatzemar un gran nombre d’ous.

Pel que fa a l’aparell respiratori i circulatori: a part d’utilitzar els pulmons per respirar, també s’han desenvolupat espècies amb formes suplementàries de respiració: algunes fan passar l’aigua a través de les vies nassals fins a la boca i la gola on s’extreu l’oxigen per la faringe; d’altres agafen aigua a través de la obertura anal on s’omplen i es buiden dos sacs, cosa que causa una lenta corrent que permet recollir l’oxigen.

També són capaces d’emmagatzemar a la sang majors quantitats de Diòxid de Carboni és per això que poden aguantar molta estona sota l’aigua sense necessitat de sortir a la superfície a agafar més oxigen.

Cal dir que molts dels aspectes esmentats anteriorment seran ampliament explicats en les entrades següents. Aquestes mostraran de manera específica la respiració i l’alimentació de les tortugues. Com es produeix, quins organs intervenen, quina és la principal funció etc.





Pensant com a mestres, proposaríem una activitat als nostres alumnes perquè vegin les semblances i diferències que hi ha en els organismes de les tortugues i els éssers humans i per adonar-se'n que malgrat les semblances o diferències que poguem observar, tots som Éssers Vius.



Aquesta activitat consistiria en:

-Pensar com és l'interior d'una tortuga.
-Dibuixar i explicar tot allò que han pensat.
-A partir d'un debat a la classe, contrastarien allò que creuen o imaginen amb allò que és real, tot cercant en diferents fonts d'informació.
-Complementar el dibuix o l'explicació anterior amb la informació cercada.


Fonts de documentació:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada